Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Westerkerkmuziek – Meesterimprovisator Sietze de Vries laat publiek de inhoud van zijn concert meebepalen

23 februari 2019 @ 16:00 - 17:15

Gratis

Op 23 februari om 16.00 uur vindt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een bijzonder concert plaats door Sietze de Vries op het Skrabl orgel. Het bijzondere is, dat van het hele concert geen noot op papier staat. Sietze zal een uur vullen met door hem ter plekke bedachte muziek. Dat betekent niet, dat het programma geen structuur heeft. Er is afgesproken, dat hij begint met een improvisatie op een psalm en een gezang; dat doet hij met muzikale vormen zoals een preludium, een fuga, een variatiereeks en een chaconne. Het improviseren op deze vormen was een verplichting voor sollicitanten naar de post van domorganist in Hamburg in de 18e eeuw. Deze ‘Orgelprobe’, zoals die beschreven is door de Hamburgse componist en schrijver Johann Mattheson wordt voor dit concert ingevuld door kerkliederen die het publiek heeft gekozen. Datzelfde geldt voor een improvisatie over oudhollandse liederen uit de 19e eeuw. Voor het publiek valt er dus iets te kiezen.

Daarnaast zal Sietze de Vries een meditatief andante spelen op een thema dat is gemaakt door de Veenendaalse componist Ron van Effrink. Het concert wordt afgesloten met een improvisatie aan de hand van beroemde 19e en 20e-eeuwse schilderijen uit Frankrijk. Deze schilderijen worden tijdens de improvisatie geprojecteerd via de beamer, zodat de luisteraar direct verbonden is met de inspiratiebron van de musicus.

Als kind was Sietze de Vries al mateloos geboeid door het orgel; hij speelde al orgel voordat hij kon lopen. Inmiddels is hij een internationaal erkende organist met een grote passie voor improviseren. Al ziet hij geen scherpe grens tussen bestaand repertoire uitvoeren en zelf iets verzinnen. “Muziek functioneert net als een taal. Of je nu spreekt, leest of schrijft: het hoort bij elkaar.” Hij wordt beschouwd als een van ’s wereld meest getalenteerde improvisatietalenten en roept de associatie op met de grote meesterimprovisator J.S. Bach.

De entree is gratis. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Gegevens

Datum:
23 februari 2019
Tijd:
16:00 - 17:15
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Website:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl

Organisator

Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal
E-mail:
mailto:info@westerkerkmuziekveenendaal.nl
Website:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl/

Locatie

Westerkerk Veenendaal
Goudvink 2
Veenendaal, Utrecht 3906 AL Nederland
+ Google Maps
Website:
www.westerkerkmuziekveenendaal.nl

0 comments